Kyjovsko

Víno a vinařství

Přestože Kyjovsko leží na samé severní hranici souvislého pěstování vinné révy na Moravě, má zde vinařství velmi hluboké kořeny, sahající nejméně do období Velké Moravy. Vinohrady a vinné sklepy pak najdete i dnes snad v každé obci.

Vinice na úbočích terénního zlomu nad říčkou Kyjovkou nebo na výše položených rovinatých pozemcích jsou příhodnými stanovišti zejména pro ranější odrůdy. Vynikající půdní a klimatické podmínky – lehká půda tvořená zejména jíly, štěrky a písky, společně s nízkou nadmořskou výškou – stupňují intenzitu letních teplot. Vznikají tak vína sice plná s výrazným odrůdovým charakterem, ale svěží, s harmonií kyselin i aromatických látek.

Kyjovské měšťany přivedla k vinařství starobylá tradice pěstování vína na teplých stráních Ždánického lesa, ze severu chráněných zalesněnými hřbety. Východně od Kyjova pak leží Bzenec, již ve 13.století významné středisko obchodu s vínem, později proslavené známkovým vínem Bzenecká lipka. Jako nejstarší v českých zemích zde už v roce 1875 byla založena výroba šumivých vín klasickou metodou. Jižní část Kyjovska přechází do rovin, i zde se však rodí výborná vína. V těsném sousedství Kyjovska leží další významná centra vinařství, jako Strážnice,Polešovice nebo Mutěnice.

Obce Kyjovska patří do vinařské oblasti Morava, přesněji do nejvýchodnější ze čtyř podoblastí, zvané Slovácká.